Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Η αυθεντική δίαιτα Dukan

Όσο πιο απλά γίνεται, η δίαιτα είναι η εξής:

Η δίαιτα χωρίζεται σε 4 φάσεις:

1η φάση: Ονομάζεται φάση επίθεση και φάση καθαρής πρωτεΐνης. Το πόσο διαρκεί η συγκεκριμένη φάση εξαρτάται από την ηλικία, το βάρος, που χρειάζεται να χαθεί και από τις δίαιτες που έχουν ακολουθηθεί στο παρελθόν.
Η συγκεκριμένη φάση διαρκεί συνήθως από 2 έως 5 ημέρες:
1-2 μέρες για λιγότερο από 10 κιλά
3-5 μέρες για 15 έως 30 κιλά
Εάν κάποιος θέλει να χάσει περισσότερα κιλά μπορεί να κάνει την φάση της επίθεσης για 7 μέρες αλλά πρέπει πρώτα να συμβουλευτεί τον προσωπικό του ιατρό.
Παλαιότερα η συγκεκριμένη φάση διαρκούσε 10 μέρες το περισσότερο αλλά σύμφωνα με το σαιτ πλέον το έχει κατεβάσει στις 5-7.


Επιτρεπόμενες τροφές στην επίθεση:



  1. Κοτόπουλο (προτεινόμενο είναι το στήθος και το συκώτι  λόγω του ότι είναι άπαχα αλλά και το μπούτι δεν θα κάνει κάποια ζημιά στην απώλεια -τουλάχιστον δεν έκανε τίποτα σε μένα προσωπικά-)
  2. Μοσχάρι (το κρέας αυτούσιο, γλώσσα, μπριζόλα, συκώτι)
  3. Γαλοπούλα
  4. Μπιφτέκια-Κεφτεδάκια απο κοτόπουλο ή μοσχάρι. Προσοχή σε αυτά της ταβέρνας ή του εστιατορίου καθώς σίγουρα θα περιέχουν ψωμί ή φρυγανιά, τα οποία απαγορεύονται.
  5. Αλλαντικά (γαλοπούλα 0-2% λιπαρά είναι το επιτρεπτό)
  6. Από κυνήγια - κουνέλι, λαγός, ορτύκι, φασιανός και πέρδικα)
  7. Ψάρια και θαλασσινά: Τόνος, μπακαλιάρος, σκουμπρί, ρέγκα, σαρδέλα, σολομός, πεσκανδρίτσα,  τσιπούρα, αβγοτάραχο, μπαρμπούνι, ξιφίας, ιππόγλωσσα. Καλαμαράκια, μύδια, στρείδια, χταπόδι, γαρίδες, καραβίδες, καβούρια, χτένια, αστακός. Από κονσέρβες επιτρέπονται ΜΟΝΟ αυτές που περιέχουν νερό και όχι λάδι ή σάλτσες.
  8. Μπαχαρικά επιτρέπονται τα πάντα. Κρεμμύδι 1 μικρό ακόμα και σαυτή τη φάση. Μαϊντανός. Μουστάρδα ντιζόν χωρις ζάχαρη όπως επίσης κέτσαπ χωρίς ζάχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού. Τομάτα κονκασέ 1 κουταλιά της σούπας. Χυμό από ένα λεμόνι! Καθόλου λάδι  
  9. Απαγορεύεται η ζάχαρη, το μέλι και το αλκοόλ, οι χυμοί γενικά και οι τσίχλες με ζάχαρη ή οποιαδήποτε καραμέλα. Επιτρέπονται οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη -μέχρι 5 ημερησίως- όπως και καραμέλες χωρίς ζάχαρη.
  10. Από γλυκαντικά επιτρέπονται τα στέβια και η Natreen 
  11. Γαλακτοκομικά -γάλα 0% λιπαρά σε απεριόριστο βαθμό, το ίδιο και στα γιαούρτια) Αν χρησιμοποιεί κανείς 1,5% λιπαρά πρέπει να καταναλώνει 1 λίτρο την ημέρα από την γενική κατανάλωση γαλακτοκομικών
  12. Αβγά. Επιτρέπεται απεριόριστος αριθμός από τα ασπράδια αβγών και γύρω στους 4 κρόκους εβδομαδιαίως.
Γενικά
  • Επιτρέπεται το μαγείρεμα στον ατμό, σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι (ή 1 σταγόνα σκουπισμένη με χαρτί κουζίνας). Στην κατσαρόλα, στον φούρνο, στη γάστρα στα κάρβουνα.
  • Απαγορεύονται τα ζυμαρικά εκτός της μάρκας shirataki
  • ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΠΙΤΟΥΡΟΥ ΒΡΩΜΗΣ 1,5 ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ (προσοχή μόνο πίτουρο, όχι νιφάδες)
  • Κατανάλωση 2 λίτρα νερού ημερησίως (αν και περισσότερο βοηθάει στην απώλεια λίπους ΑΛΛΑ όχι λιγότερο) Καφέδες όλου του είδους χωρίς ζάχαρη είναι επιτρεπτοί με πολύ προσοχή στα αφρόγαλα λόγω του γάλατος.
  • Τέλος η γυμναστική βοηθάει πάρα πολύ (περπάτημα για 20 λεπτά καθημερινά) Προσωπικά δεν ακολούθησα το μέρος της γυμναστικής αλλά είχα θεαματικά αποτελέσματα
2η φάση: Φάση πλεύσης όπως ονομάζεται και αφορά την εναλλαγή καθαρής πρωτεΐνης με πρωτεΐνη και λαχανικά. Σε αυτή τη φάση μένουμε όσο καιρό χρειαστούμε για την απώλεια του επιθυμητού μας βάρους. Δηλαδή μπορούμε να ακολουθήσουμε τις ακόλουθες εναλλαγές :

  1. 5-5: 5 μέρες καθαρή πρωτεΐνη και 5 μέρες πρωτεΐνη και λαχανικά
  2. 2-2: 2 μέρες καθαρή πρωτεΐνη και 2 μέρες πρωτεΐνη και λαχανικά
  3. 1-1: 1 μέρα καθαρή πρωτεΐνη και 1 μέρα πρωτεΐνη και λαχανικά
Προσωπικά ακολούθησα το 1-1 γιατί θεωρώ ότι είναι πιο αποτελεσματικό στην απώλεια κιλών. Έχω επικοινωνήσει και με άλλα άτομα που είχαν την ίδια ακριβώς εντύπωση σχετικά με το 1-1. Αλλά ο καθένας λειτουργεί διαφορετικά.
Στην μέρα πρωτεΐνης και λαχανικών μπορείτε να καταναλώσετε λογική ποσότητα λαχανικών (μια κανονική μερίδα σαλάτας, δυο φορές την ημέρα). Μερικοί λένε διάφορα όπως "τα λαχανικά να είναι λιγότερα από την πρωτεΐνη" αλλά στο κανονικό σάιτ δεν λέει τίποτα τέτοιο. Εγώ δοκίμασα το δύο φορές την ημέρα και όλα πήγαν μια χαρά. Απλά πρέπει τα λαχανικά να καταναλώνονται μαζί με πρωτεΐνη.

Επιτρεπόμενες τροφές:


Λαχανικά: Αγγούρι, τομάτα, κουνουπίδι, μπρόκολο, λάχανο, όλες τις πράσινες σαλάτες, σπανάκι, κολοκυθάκι, κίτρινη κολοκύθα, σπαράγγια, κρεμμύδια, πιπεριές, χόρτα, λαχανάκια Βρυξελλών, μαρούλι, φασολάκια, μπάμιες, μανιτάρια, σέλερι, πράσα. Απαγορεύονται πατάτες, γλυκοπατάτες και γενικά όλα τα αμυλούχα λαχανικά. Καρότο πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή διότι περιέχει αρκετό άμυλο όπως επίσης και το παντζάρι καθώς διαθέτει αρκετή ζάχαρη (200γρ ημερησίως). Ό,τι δεν αναφέρεται εδώ, απαγορεύεται.

Κρεατικά: Οτι επιτρέπεται και στην 1η φάση. Εδώ επίσης δεν απαγορεύεται το χοιρινό απλά να προτιμάτε τα άπαχα μέρη του χοιρινού όπως ψαρονέφρι.

Γαλακτοκομικά: Το ίδιο με την 1η φάση. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε 2% λιπαρά. Επιπλέον μπορείτε να χρησιμοποιείτε κάποια προϊόντα που κάνουν πιο ευχάριστη την γεύση.
Dirollo Cottage 2.2% Πρόκειται για πολύ ωραίο κότατζ με πολύ χαμηλά λιπαρά.
Ζεμυθα Ηπειρος 1% Πρόκειται για τριμμένο τυροκομικό με μόνο 1% λιπαρά
Nounou Telia 3% Πρόκειται για κρέμα γάλακτος 3% λιπαρά.
Lavache Quirit light 7% Πρόκειται για το αγαπημένο μας τυροκομικό μόνο με 7% λιπαρά
Dirollo Spread 4% Πρόκειται για τυρί κρέμα μόνο με 4% λιπαρά.
Πελτές ντομάτας: Το χρησιμοποιούσα συνέχεια 1κ.γ. σε ημέρα πρωτεΐνης και 2κ.γ. σε μέρα πρωτεΐνης και λαχανικων. Δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα με τη δίαιτα
Όλα τα παραπάνω εγώ τα χρησιμοποίησα και δεν είχα κάποιο κόλλημα στην ζυγαριά. Το λαβας το είχα μόνο για μία φορά την εβδομάδα αλλά τα υπόλοιπα τα χρησιμοποιούσα πολύ συχνά. Και πάλι όμως είναι στην κρίση του καθενός.

Διάφορα: Στη συγκεκριμένη φάση αυξάνεται το πίτουρο βρώμης στις 2 κουταλιές της σούπας καθημερινά και η άσκηση στα 30 λεπτά ημερησίως!  Επιπλέον μπορείτε να καταναλώνετε κορν φλαουρ (1 κ.σ. καθημερινά) Υπάρχουν κι άλλα προϊόντα που θα αναφέρω αργότερα σε ειδική κατηγορία, τα λεγόμενα "ανεκτά".

3η φάση: Για να υπολογίσουμε το χρονικό διάστημα που θα μείνουμε σε αυτή τη φάση πρέπει απλά να πολλαπλασιάσουμε τα κιλά που έχουμε χάσει επί το 5. πχ 20Χ5=100. Σε αυτή τη φάση προσπαθούμε να σταθεροποιήσουμε το βάρος μας. Σε αυτό το σημείο το σώμα μας είναι πολύ ευάλωτο στο να ξαναπάρει τα κιλά που έχασε. Οπότε στην 3η φάση ξεκινάμε και προσθέτουμε προϊόντα μαζί με τα λαχανικά και την πρωτεΐνη.
Προϊόντα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε:

1 μερίδα αρνί και χοιρινό στον φούρνο, μία φορά την εβδομάδα.
Στο πρώτο μισό της 3ης φάσης:
1 μερίδα φρούτων καθημερινά εκτός από μπανάνες, σταφύλια, σύκα και κεράσια.
2 φέτες ολικής αλέσεως καθημερινά
40γρ τυριού από τη φλούδα
1 μερίδα ζυμαρικά εβδομαδιαίως (μέτρημα 1 κούπα βρασμένα ζυμαρικά)
1 "γιορτινό" γεύμα εβδομαδιαίως. Με πρωινό, μεσημεριανό, επιδόρπια και βραδινό όπως επίσης και 1 ποτήρι κρασί.

Στο δεύτερο μισό της 3ης φάσης:.
2 μερίδες φρούτων καθημερινά εκτός από μπανάνες, σταφύλια, σύκα και κεράσια.
2 φέτες ολικής αλέσεως καθημερινά
40γρ τυριού από την φλούδα
2 μερίδες ζυμαρικά εβδομαδιαίως (μέτρημα 1 κούπα βρασμένα ζυμαρικά)
2 "γιορτινά" γεύμα εβδομαδιαίως. Με πρωινό, μεσημεριανό, επιδόρπια και βραδινό όπως επίσης και 1 ποτήρι κρασί.

Διάφορα:
Για καλύτερη επιτυχία της φάσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρέπει 1 μέρα της εβδομάδας να καταναλώνουμε μόνο πρωτεΐνη και να βρίσκεται καλύτερα στην μέση της εβδομάδας (πέμπτη).
Η άσκηση αυξάνεται στα 25 λεπτά ημερησίως.
3 κουταλιές της σούπας πίτουρο βρώμης καθημερινά
2 λίτρα νερό τουλάχιστον.

4η φάση:

Σε αυτή τη φάση, λεγόμενη "σταθεροποίηση" τρώμε τα πάντα, κρατώντας τους κανόνες τις 3ης φάσεις απλά. Κρατάει για όλη μας τη ζωή εφόσον έχουμε μάθει να τρώμε υγιεινά και μπορούμε να τρώμε τα πάντα. Αρκεί να είμαστε πιστοί σε 4 κανόνες:
1, 3κ.σ. πίτουρο βρώμης καθημερινά και κατά προτίμηση πρωί.
2, Περπάτημα ημερησίως 20 λεπτά
3, Μια μέρα της εβδομάδας μόνο καθαρή πρωτεΐνη (προτεινόμενη στη μέση της εβδομάδας -Πέμπτη-)
4, 2 λίτρα νερό τουλάχιστον ημερησίως.

10 σχόλια:

  1. Κατατοπιστικοτατος!!!Ευχαριστω πολυ!!Πιο τελεια δεν γινεται!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παρακαλώ ενημερώστε με αν η διαιτα dukan είναι κατάλληλη για 13 ετων υπέρβαρο νεαρό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα ιταλικά ραδίκια,επιτρεπον επι στην 1η φαση;
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα σας Καλή χρονιά!! εω θέλω να χάσω 7 κιλά πόσες μέρες θα κάνω τη α φάση;; ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει μια εφαρμογή της δίαιτας όπου περνάς τα στοιχεία σ και βγάζει πόσες μέρες κάνεις από την κάθε φάση

      Διαγραφή
  5. Είμαι 68 ετών και ξεκίνησα την δίαιτα στις 14/9/20. Μπορώ να κάνω την δίαιτα 7 μέρες??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το πίτουρο βρώμης είναι το ίδιο με το πίτουρο σιταριού?

    ΑπάντησηΔιαγραφή